1.9 C
Helsinki
torstai, 25 huhtikuun, 2024

Buy now

Mikä on rahalaitos eli rahoituslaitos?

Rahoituslaitoksilla yleisesti tarkoitetaan keskuspankkia, muita rahalaitoksia ja rahoituksen välitystä harjoittavia laitoksia. Nämä rahalaitokset eivät toimi kuluttajamarkkinalla, vaan ovat osa rahavarantojen hallinointia harjoittavia tahoja.

Rahoituslaitosten toimintaa säädellään sekä Suomen, että Euroopan tasolla eri laeilla ja ne voidaankin jakaa kolmeen eri ryhmään

  1. Keskuspankit
  2. Muut rahalaitokset (talletuspankit &rahamarkkinarahastot)
  3. Muut rahoituksen välitystä harjoittavat laitokset

Keskuspankki

Keskuspankki -ryhmään luetaan sekä Suomen Pankki että Euroopan keskuspankki. Suomen Pankin tärkempänä tehtävänä on toteuttaa Euroopan keskuspankin määrittelemää rahapolitiikkaa. Esimerkiksi tehtävänä on huolehtia rahan liikkeelle laskemisesta ja valuuttavarannon hoidosta sekä sen hallussapidosta.

Muut rahalaitokset

Muita rahalaitoksia ovat Euroopan alueen talletuspankit ja rahamarkkinarahastot. Nämä välittävät rahoitusta, ottamalla vastaan talletuksia eri tahoilta ja myöntävät sitten omaan lukuunsa lainoja ja arvopaperisijoituksia.

Muut rahoitusken välitystä harjoittavat laitokset

Kolmanteen ryhmään, muut rahoituksenuita rahoituksen välitystä harjoittavia laitokset, kuuluvat Finanssivalvonnan toimiluvan omaavat luottolaitokset. Lisäksi ryhmään kuuluvat sijoitusrahastot ja kehityspääomayhtiöt.

Rahoituslaitoskenaariossa keskuspankin tehtävänä on laskea liikkeelle rahaa ja säilyttää rahan sisäinen ja ulkoinen arvo. Keskuspankki pitää siis hallussaan joko kaikkea tai vain osaa kansainvälisistä valuuttavarannoista. Ryhmään 1, eli keskuspankki-ryhmään luetaan kansallinen keskuspankkimme Suomen Pankki. Suomen Pankki on siis toimiva osa Euroopan keskuspankkijärjestelmää.

Ryhmä 2, eli muut rahalaitokset välittävät pääasiassa rahoitusta ja tekevät sen ottamalla vastaan talletuksia muilta institutionaalisilta yksiköiltä ja edelleen myöntämällä omaan lukuunsa lainoja ja arvopaperisijoituksi tai kumpiakin. Muut rahalaitokset ryhmään/sektoriin luetaan talletuspankkien lisäksi rahamarkkinarahastot.

Ryhmä 3, eli muut rahoituksen välitystä harjoittavat laitokset välittävät rahoitusta ottamalla omaan lukuunsa velkaa muussa muodossa kuin talletuksina tai vakuutusteknisinä vastuuvelkoina. Raha ei käteisenä näissä velkakirjoissa liiku, vaan kaikki on vain paperilla ja tietokannoissa sovittuja velkasuhteita erilaisilla koroilla ja raja-arvoilla markkinoilla tapahtuvien asioiden suhteen. Tähän kolmanteen ryhmään/sektoriin luetaan vain rahoitustarkastuksen toimiluvan omaavat luottolaitokset ja lisäksi muut rahoituksen välitystä harjoittavat laitokset, joita ovat muun muassa useat kehityspääomayhtiöt, omaisuudenhoitoyhtiöt, sijoitusrahastot, panttikonttorit ja talletuspankkien hallintayhtiöt.

Huomioitavaa, esimerkiksi suomessa toimiva lainojen vertailupalvelu Rahalaitos ei kuitenkaan ole varsinaisesti säädetyn mukainen rahalaitos, vaan kyseessä on markkinointinimi lainojen kilpailutuspalvelulle. Lainojen kilpailutus onnistuu monen eri yrityksen tarjoamana vastaavalla tavalla, joista parhaimmissa on mukana yli 30 pankkia ja lainanantajaa mutta ei kuitenkaan yhtäkään rahalaitosta, sillä varsinaisesti termillä rahalaitos kutsuttava instannssi ei tarjoa suoraan kuluttaja- tai yrityslainoja. Muita vastaavanlaisia toimijoita ovat muun muassa Rahoitu.fi, Omalaina, Zmarta, Banken, Lendo ja Freedom Rahoitus.

Aiheeseen liittyen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SEURAA MEITÄ

12,655FanitTykkää
65,332SeuraajatSeuraa
5,644SeuraajatSeuraa
- Mainos -

UUSIMMAT

BookBeat

Kokeilujakso

Kokeile 30 päivää maksutta

Päivää :
Tuntia :
Minuuttia :
Sekuntia

— VUODEN PARAS ETU ÄÄNIKIRJOJEN YSTÄVILLE —

BookBeat nyt
30 päivää
MAKSUTTA

Lainatarjous heti?

Tee Bankenin maksuton vertailu ja sinulla on lainatarjous ja päätös lainalle valmiina jo tänään.