2.3 C
Helsinki
torstai, 25 huhtikuun, 2024

Buy now

Opintotuki – Paljonko saan tienata tänä vuonna?

Talousvinkit opiskelijoille vuonna 2024

Tiedätkö sinä, kuinka paljon opiskelija saa tienata kuukaudessa vuonna 2024, ilman että se vaikuttaa opintotukeen?

Opintotukikuukausien määrä vaikuttaa vuositulorajaan. Tässä jutussa kerrotut tulorajat koskevat vuonna 2024 saatuja tukia. Jos saat opintotukea yhdeksältä kuukaudelta, tuloja voi olla korkeintaan 12 498 euroa vuodessa ilman, että se vaikutta lainkaan opintotuen määrään. Jos siis saat opintotukea useammalta kuukaudelta, tuloraja pienenee. Sillä ei ole merkitystä, missä vaiheessa vuotta tulot saadaan. Muista siis – tienaa maksimissaan 12498 euroa ja olet turvannut täydet tukesi. Raja ei salli euronkaan ylitystä, joten pidä suuri huoli tästä rajasta ja pyydä työnantajaasi vaikka maksamaan ylimenevä palkan osa seuraavana kuukautena tai pidätämään palkkaa.

Oman opintotuen vuosituloraja kannattaa ehdottomasti selvittää hyvissä ajoin. Sen voi tehdä Kelan nettisivujen laskureiden tai tuloraja taulukon avulla. Siirry opintotukilaskuriin tästä.

Onko asumistuella eri tuloraja ja millainen se on?

Asumistuessa sekä opintotuessa on täysin erilaiset tulorajat ja tuen laskutavat. Yhtä vuositulorajaa ei asumistuelle ole. Asumistuki myönnetään samoin periaattein opiskelijoille kuin muille pienituloisille. Asumistuessa tulot arvioidaan aina tulevalle ajalle joko jatkuvana tulona tai keskiarvo tulona. Jatkuva tulo tarkoittaa, että tulot ovat samanlaiset vähintään kolme (3) kuukautta asumistuen myöntämisestä tai sen tarkistamisesta eteenpäin laskettuna. Keskiarvotuloa käytetään asumistuen laskemisessa silloin, jos tulot vaihtelevat. Tällöin huomioidaan kaikki tulot, jotka opiskelijan lasketaan saavan seuraavan kahdentoista kuukauden aikana. Kuukausitulo arvioidaan jakamalla yhteenlasketut vuoden tulot 12:sta.

On tärkeää ja helppoa tarkistaa tulojen yläraja Kelan tulojen ylärajat taulukosta.

Voit arvioida tulojesi vaikutuksen asumistuen määrään myös laskurilla. Laskurin tulos on aina vain arvio. Jos tulosi vaihtelevat, tulot otetaan huomioon keskiarvotulona.

Pähkinänkuoressa, voit ansaita joka kuukausi 300 euroa ilman, että se vaikuttaa asumistukeen. Jos siis esimerkiksi saat palkkaa 800 euroa kuussa, asumistuen määrää laskettaessa summasta huomioidaan vain 500 euroa.

On tärkeää huomioida, että jos asut muiden ihmisten kanssa ilman erillisiä vuokrasopimuksia, muiden tulot vaikuttavat sinun asumistuen määrään.

Mitä sitten teen, jos opintotuen tuloraja ylittyy?

Jokaisen täytyy itse pitää huolta siitä, että vuosituloraja ei ylity. Opintotuen tulorajan ylittymisestä ei siis ilmoiteta Kelaan, vaan sitä valvotaan jälkikäteen vero tietoja tarkastelemalla. Jos tuloraja on ylittymässä kalenterivuoden aikana, rajaa voi nostaa perumalla opintotukikuukausia etukäteen.

Jos vuositulot ylittävät vuositulorajan, opintotukea peritään takaisin, ja se pitää maksaa ensi vuoden huhtikuuhun mennessä. Takaisin perittävään määrään lisätään 7,5 prosentin korotus. Vuosituloja valvotaan jälkikäteen verotustietojen perusteella

Miten vältän kalliit virheet takaisin maksujen kanssa?

Kelan asiointipalvelusta voit tarkistaa tulorajasi, ja huhtikuussa sieltä näet myös vuositulojesi ennakkotiedot. Tulojen määrän voit selvittää myös esitäytetyn veroilmoituksen avulla. Jos tuloja on liikaa, opintotuen takaisinperinnän ja sen mukana maksettavan koron voi välttää kun peruu tai palauttaa opintotukea.

Jos tienaat arvioitua enemmän, sinun tulee ilmoittaa Kelaan asumistuen takia. Jos tulosi ylittyvät vahintään 400e kuukaudessa, sinun on haettava muutosta asumistukeen. Ilmoitus tulee tehdä heti kun muutos on tiedossa. Jos et sitä heti tee, niin on riski että tukea maksetaan liikaa ja sitten se peritään takaisin. Tämä tilanne voi olla todella hankala monelle pienipalkkaiselle. 

Asumistuen tarkistus kannattaa pyytää jos menee kesäksi töihin, mutta sitä ei tarvitse lopettaa. 

Mitä muuta minun tulee ilmoittaa Kelalle?

Jos muutat vanhemmillesi tai heiltä pois, sinun tulee ehdottomasti olla Kelaan yhteydessä. Valmistumisesta tulee myös ilmoittaa, paitsi jos tuki päättyy samassa kuukaudessa kuin valmistuminen. Jos opintosi keskeytyvät, tai aloitat varusmies-, ase- tai siviilipalveluksen sinun täytyy asiasta ilmoittaa. 

Et myöskään voi saada opintotukea tai koulumatkatukea jos aloitat oppisopimuskoulutuksen josta saat palkkaa. Jos et jostain syystä kerro Kelalle, saatat joutua ongelmiin myöhemmin.

Jos muutat toisen ihmisen kanssa yhteen joko kämppiksenä tai kumppanina, tai jos otat alivuokralaisen, tästä täytyy ilmoittaa Kelalle. Muista myös tehdä erilliset vuokrasopimukset jos toinen teistä tienaa töissä ja toinen opiskelee. 

Aiheeseen liittyen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SEURAA MEITÄ

12,655FanitTykkää
65,332SeuraajatSeuraa
5,644SeuraajatSeuraa
- Mainos -

UUSIMMAT

BookBeat

Kokeilujakso

Kokeile 30 päivää maksutta

Päivää :
Tuntia :
Minuuttia :
Sekuntia

— VUODEN PARAS ETU ÄÄNIKIRJOJEN YSTÄVILLE —

BookBeat nyt
30 päivää
MAKSUTTA

Lainatarjous heti?

Tee Bankenin maksuton vertailu ja sinulla on lainatarjous ja päätös lainalle valmiina jo tänään.