3.9 C
Helsinki
torstai, 25 huhtikuun, 2024

Buy now

Miten erota kirkosta?

Miten erota kirkosta 2024? Lue ohjeet ja tee se helposti.

Moni miettii miten erota kirkosta. Eroaminen kirkosta on monille henkilöille vaikeaa, sillä se voi tuntua henkilökohtaiselta ja moraaliselta asialta. Toisaalta, kirkosta eroaminen voi myös tarjota taloudellisia etuja, kun kirkollisverotus poistuu. Tässä artikkelissa käsitellään, miten erota kirkosta Suomessa sekä kirkollisverotuksen säästöjen merkitystä eroamisprosessissa.

Kirkosta eroaminen on iso päätös

Ennen kuin aloitat eroamisprosessin, on tärkeää ymmärtää, että kirkosta eroaminen ei ole päätös, jota tehdään äkkiä. Se on päätös, jonka teet harkiten ja jonka jälkeen on valmis elämään seuraukset. Kirkosta eroamista koskevat säännöt vaihtelevat eri maissa, mutta Suomessa eroaminen on mahdollista kaikille kirkon jäsenille.

Eroamisprosessi

Eroamisprosessi alkaa yleensä kirjallisella ilmoituksella kotipaikkakuntasi seurakunnalle. Ilmoituksessa tulee ilmoittaa nimesi, henkilötunnuksesi ja postiosoitteesi sekä ilmaista, että haluat erota kirkosta. Ilmoitus voidaan tehdä kirjallisesti tai sähköisesti.

Eroamisilmoituksen jättämisen jälkeen seurakunta lähettää sinulle vahvistuksen, joka todistaa, että eroamisilmoitus on vastaanotettu. Tämän jälkeen seurakunta ilmoittaa asiasta kirkon keskushallinnolle, joka käsittelee eroamisilmoituksen. Kirkon keskushallinto voi pyytää lisätietoja tai tarvittaessa kysyä sinulta henkilökohtaisesti, miksi haluat erota kirkosta.

Eroamisilmoituksen käsittelyn jälkeen kirkon keskushallinto lähettää sinulle päätöksen eroamisestasi. Päätöksen jälkeen eroaminen astuu voimaan seuraavan vuoden alusta.

Lyhyesti eroat kirkosta vain 4 kohdan tapahtumaketjulla

Tee ilmoitus kotipaikkakuntasi seurakunnalle
Kirkko lähettää sinulle vahvistuksen eroamisesta
Kirkon keskushallinto vahvistaa eroamisesi
Olet eronnut kirkosta, kirkollisverosta vapaudut seuraavan vuoden alussa

Kirkollisverosta vapautuminen

Kirkollisverotuksen säästöjen kannalta on tärkeää huomata, että kirkon jäsenenä ollessaan henkilö maksaa vuosittain kirkollisveroa, joka on prosenttiosuus verotettavasta tulosta. Kirkosta eroamisen jälkeen henkilö ei enää joudu maksamaan kirkollisveroa. Tämä voi olla merkittävä säästö henkilölle, joka tekee korkean verotettavan tulon.

Voiko kirkosta erota netissä?

Yleisin tapa erota kirkosta on käyttää Digi- ja väestötietoviraston palvelua, se on verkkopalvelu eli toimii netissä.

Voinko erota kirkosta perinteisellä paperisella lomakkeella?

Kauanko kirkosta eroamisen kanssa kestää?

Se astuu voimaan välittömästi. Kirkollisverosta olet vapautettu seuraavan vuoden alusta, eli 1. Tammikuuta.

Miten kirkosta eroaminen vaikuttaa verotukseen?

Myös kirkosta eroaminen vaikuttaa kirkollisveroon vasta seuraavana vuonna. Eroamisilmoitus on tehtävä viimeistään kalenterivuoden viimeisenä päivänä. Seuraavalta vuodelta ei tarvitse maksaa kirkollisveroa.

Voiko kirkosta eronnut mennä naimisiin?

Jos kihlakumppani ei oleevankelis-luterilaisen kirkon jäsen, pari voidaan toki vihkiä kirkollisesti. Jos kirkkoon kuulumaton on kuitenkin muun kristillisen kirkon tai uskontokunnan jäsen. Kirkko saa myös itse määrätä mitä ehtoja vihkimiseen liittyy ja millainen tilaisuus vihkiminen on.

Mistä tietää onko itse tai joku muu kirkon jäsen?

Kirkon jäsen on sen seurakunnan jäsen, jonka alueella hänellä on kotikunta ja siellä oleva asuinpaikka. Lähtökohtaisesti henkilö on siis kotikuntansa seurakunnan jäsen.

On kuitenkin huomattava, että eroaminen kirkosta ei vaikuta kaikkiin veroihin. Esimerkiksi kunnallisvero ei muutu eroamisen jälkeen. Lisäksi eroaminen kirkosta ei vaikuta henkilön mahdollisuuteen saada kirkon tukea, kuten avioliittoon vihkimistä tai hautajaisiin liittyviä palveluja.

Eroaminen kirkosta on henkilökohtainen päätös, johon vaikuttavat monet tekijät. On tärkeää harkita eroamista huolellisesti ja ottaa huomioon sekä henkilökohtaiset että taloudelliset näkökulmat. Eroamisprosessi on Suomessa helppoa ja seurakuntien ja kirkon keskushallinnon kanssa on mahdollista saada apua ja tukea eroamisprosessin aikana.

Kirkosta eroamisen plussat ja miinukset

Hyödyt ja etuudet eroamisesta kirkosta vaihtelevat henkilöstä toiseen. Tärkeimmät etuudet ovat kuitenkin seuraavat:

  1. Taloudelliset säästöt: Kirkosta eroaminen poistaa kirkollisveron maksamisen, mikä voi olla merkittävä säästö henkilölle, joka tekee korkean verotettavan tulon.
  2. Uskonnolliset syyt: Henkilöllä voi olla uskonnollisia syitä erota kirkosta, koska hän ei enää tunne olevansa kirkon jäsen.
  3. Moraaliset syyt: Henkilöllä voi olla moraalisia syitä erota kirkosta, jos hän ei enää hyväksy kirkon opetuksia tai toimintatapoja.
  4. Henkilökohtaiset syyt: Henkilöllä voi olla henkilökohtaisia syitä erota kirkosta, kuten perhesyyt tai muut henkilökohtaiset syyt.
  5. Mahdollisuus valita itse: Eroaminen kirkosta antaa henkilölle mahdollisuuden valita itse, miten hän haluaa elää uskonnollista elämäänsä.

On kuitenkin tärkeää huomata, että eroaminen kirkosta ei välttämättä poista kaikkia kirkon jäsenyyteen liittyviä velvoitteita tai etuuksia. Esimerkiksi eroaminen ei vaikuta henkilön mahdollisuuteen saada kirkon tukea, kuten avioliittoon vihkimistä tai hautajaisiin liittyviä palveluja. Lisäksi eroaminen kirkosta ei vaikuta kunnallisveroon.

Kuinka moni palaa takaisin erottuaan kirkosta?

Tietoja siitä, kuinka paljon kirkosta eroavia palaa takaisin uskoon, ei ole yleisesti saatavilla. Kirkosta eroaminen on henkilökohtainen päätös ja se voi vaihdella eri henkilöiden välillä. Joillakin henkilöillä on vahva usko ja he palaavat takaisin kirkkoon eroamisensa jälkeen, kun taas toiset eivät enää halua liittyä kirkkoon uudelleen.

On kuitenkin tärkeää huomata, että uskonnon ja kirkon jäsenyyden kokeminen ei ole sama asia. Uskonnon kokeminen ei edellytä kirkon jäsenyyttä, ja henkilö voi elää uskonnollista elämää eroamatta kirkosta. Toisaalta, joku voi olla kirkon jäsen ilman että hän tuntee olevansa uskovainen.

Eroaminen kirkosta ei tarkoita automaattisesti uskonnottomuutta tai uskonnon hylkäämistä. Monille henkilöille, eroaminen kirkosta on tilaisuus löytää uusia tapoja elää uskonnollista elämää, joka sopii heille paremmin.

Aiheeseen liittyen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SEURAA MEITÄ

12,655FanitTykkää
65,332SeuraajatSeuraa
5,644SeuraajatSeuraa
- Mainos -

UUSIMMAT

BookBeat

Kokeilujakso

Kokeile 30 päivää maksutta

Päivää :
Tuntia :
Minuuttia :
Sekuntia

— VUODEN PARAS ETU ÄÄNIKIRJOJEN YSTÄVILLE —

BookBeat nyt
30 päivää
MAKSUTTA

Lainatarjous heti?

Tee Bankenin maksuton vertailu ja sinulla on lainatarjous ja päätös lainalle valmiina jo tänään.