5.3 C
Helsinki
perjantai, 29 maaliskuun, 2024

Buy now

Kuinka säästää sähkölaskussa? (Katso toimivat vinkit.)

Energiahintojen nousun myötä yhä useampi miettii kuinka säästää sähkölaskussa. Miten säästää sähköä siten, ettei se vaikuta liikaa mukavuuksiin, joihin on tottunut – kuten sauna!

Kodin energiankäytön vähentäminen säästää paitsi luontoa, myös huomattavan määrän rahaa. Etenkin talvikauden alkaessa sähköstä ja sen kulutuksesta keskustel- laan kiivaasti, sillä kylmillä ilmoilla sähkölaskujen hinnat saattavat pompata päätä huimaaviin lukemiin sähkön suuren kulutuksen ja yleisesti korkeiden hintojen takia.

Pienilläkin teoilla on sähkön säästämisessä kuitenkin suuri merkitys, sillä pienis- täkin puroista kasvaa ajan myötä suuria jokia. Alla olevien vinkkien avulla onnistut sähkön säästämisessä varmasti!

Lämmitys

Oikea sisälämpötila lisää asumisviihtyvyyttä, sillä se parantaa sisäilman laatua ja vähentää muun muassa talviaikana sisäilman kuivuuden tunnetta. Kun hankit kotisi huoneisiin lämpömittarit, voit tarkkailla huoneiden lämpötilaa helposti ja nopeasti. Sopiva sisälämpötila on keskimäärin noin 20-22 °C, mutta esimerkiksi vähän käytös- sä olevien huoneiden lämpötilaa voi huoletta laskea parillakin asteella. Myös ma- kuuhuone voi olla muita huoneita asteen tai pari viileämpi, sillä viileässä huoneessa nukut myös paremmin!

Concept of heating season with girl sitting near radiator
Lämmitys on suurin yksittäinen energian kuluttaja lämpimän veden kanssa

Asuintilojen lämpötilojen laskeminen yhdellä asteella laskee lämmityskuluja jopa 5%, joka näkyy varmasti jo tulevassa sähkölaskussa positiivisena laskuna.

Kylminä aikoina on erityisen tärkeää huolehtia myös siitä, ettei kodin lämpö pääse karkaamaan esimerkiksi huonosti tiivistetyistä ovista ja ikkunoista. Ovien ja ikkunoiden tiivisteet olisikin syytä vaihtaa muutaman vuoden välein kokonaan uusiin, sillä ne pääsevät usein haperoitumaan ja kulumaan käytössä.

Myös huoneiden tuulettamiseen on syytä kiinnittää huomiota – tuuleta huoneet nopeasti ikkunoiden kautta ristivetotuuletuksella. Jo muutaman minuutin tuuletus riittää, eikä lämpö pääse näin karkaamaan huoneen pinnoilta kokonaan.

  1. Muutaman asteen lasku huoneen lämpötilassa voi säästää huomattavan määrän energiaa
  2. Säädä huonelämpötilaa alemmas huoneissa joita ei aktiivisesti käytetä, kuten varastoissa.
  3. Myös makuuhuoneen lämpötila voi olla muita huo- neita alhaisempi
  4. Älä päästä lämpöä karkaamaan;sulje ikkunat talvisin,ja tarkista säännöllisesti ovien ja ikkunoiden tiivisteet
  5. Tuuleta huoneet muutaman minuutin ristivetotuuletuksella. Älä kuiten- kaan jätä ikkunoita auki pidemmäksi aikaa, sillä tämä laskee huoneen pintojen lämpötilaa

Valaistus

Valaistuksen osuus kotien sähkönkäytöstä on pienentynyt selkeästi siirryttäessä vanhoista hehkulampuista nykyaikaisiin ja energiatehokkaisiin LED- lamppuihin. Sähköä voi kuitenkin yhä säästää myös valaistuksen osalta, esimerkiksi sammutta- malla valot aina huoneista, jossa ei sillä hetkellä aktiivisesti oleskella.

Päivitä vanhat lamput ja polttimot energiaa säästäviin vaihtoehtoihin aina kun mahdollista, esimerkiksi edellisen lampun elinkaaren päättyessä. Etenkin vanhat hehku- ja halogeenilamput on syytä korvata nykyaikaisilla ja energiatehokkailla LED-lampuilla. Esimerkiksi edellä mainittujen LED- lamppujen elinikä on jopa 10-20 vuotta, ja ne tuottavat enemmän valoa samalla kuluttaen 75% vähemmän energiaa. Hyödyt siis valaisimien päivittämisellä sekä valon tehokkuuden, että myös sähkön kulutuksen osalta!

led valaistuksella saa säästöä
Sähkölaskuun voi vaikuttaa vaihtamalla valaisimet nykyaikaan

Talon ulkovalaistuksessa on hyvä hyödyntää hämäräkytkimiä, liiketunnistimia ja ajastimia. Näin valot eivät ole päällä jatkuvasti turhaan, vaan vain silloin kun niitä oi- keasti tarvitaan esimerkiksi kotipihaan saavuttaessa.

  1. Sammuta turhat valot huoneista, joita ei käytetä
  2. Valitse energiatehokkaat ja pitkäikäiset LED- lamput ja päivitä vanhat lamput uusiin
  3. Käytä talon ulkovalaistuksessa hämäräkytkimiä, liiketunnistimia ja ajastimia

Kodin laitteet

Elektroniikan ja kodin laitteiden yleistyessä, on syytä kiinnittää huomiota myös niiden energiankulutukseen ja omiin käyttötottumuksiin. Noin kolmasosa kodin energiankulutuksesta tuleekin erilaisten sähkölaitteiden käytöstä, joten huomion kiinnittäminen kodin laitteisiin voi tuoda sinulle huomattavan säästön myös sähkö- laskussa.

Nykyaikaiset energiatehokkaat laitteet voivat parhaillaan kuluttaa jopa puolet vähemmän sähköä verrattuna vanhempiin kodin laitteisiin. Päivitä siis mahdollisuuk- sien mukaan vanhat laitteesi moderneihin versioihin, ja kiinnitä uutta laitetta ostaes- sasi huomiota niiden energiatehokkuuteen. Laitteen energiatehokkuudesta kertoo niiden energiamerkintä, joka nimensä mukaisesti ilmaisee kuluttajalle tietoa lait- teen energiankulutuksesta. Energiamerkinnät luokitellaan asteikolla A-G, ja laite ku- luttaa vähemmän energiaa, mitä lähempänä A-luokkaa se on.

Katkaise kaikista kodin laitteista myös valmiusvirtatila silloin, kun niitä ei käytetä. Valmiusvirta kuluttaa myös sähköä, joten varmista ettei esimerkiksi televisio jää val- miusvirtatilaan käytön jälkeen. Ota myös laturit irti seinästä kokonaan niiden käytön jälkeen.

  1. Sulje laitteet aina, kun et käytä niitä
  2. Ostaessasi uusia laitteita, huomioi niiden energialuokka
  3. Älä pidä televisiota tai tietokonetta lepotilassa. Lepotilassa oleva laite kuluttaa myös energiaa, ja saattaa pidemmällä tähtäimellä näkyä myös sähkölaskussa.
  4. Uuni ja keittiön muut laitteet vievät myös paljon sähköä. Tee nopeita ruokia ja vältä esimerkiksi uunin lämmittämistä turhaan. Voit hyödyntää myös uunin loppulämmön jättämällä uunin oven auki käytön jälkeen

Veden käyttö

Lämmin vesi on ehdottomasti yhdessä lämmityksen kanssa kodin suurin säh- könkuluttaja. Omakotitaloissa, paritaloissa ja rivitaloissa käytetäänkin vettä henkilöä kohden keskimäärin jopa 150 litraa vettä vuorokaudessa.

Talouden vedenkulutus muodostuu kahdesta osasta; kylmän veden, sekä läm- pimän veden käytöstä. Lämpimän veden kulutus saattaa maksaa jopa kolminkertai- sen määrän kylmään veteen verrattuna, ja usein suurin osa lämpimästä vedestä va- lutetaan suihkussa käydessä. Omiin suihkutottumuksiin onkin hyvä kiinnittää huo- miota; kuinka pitkiä suihkuja otat? Onko suihkusi kalusteet minkälaisessa kunnossa? Onko kenties aika hankkia uusi, vettä säästävä suihkupää? Vettä säästävät suih- kupäät lisäävät veden painetta, mutta vähentävät kulutusta; ne ovatkin varsin help- po ja nopea tapa säästää pitkä penni sähkö- ja vesilaskussa.

Vettä voidaan kuitenkin säästää muuallakin, kuin vain suihkussa käydessä. Pese pyykkikoneella vain täysiä koneellisia, ja pudota pesulämpötilaa aina kun mahdol- lista. Pyykkien peseminen 40 asteessa 60 asteen sijaan jopa puolittaa sähkönkulu- tuksen! Käytä myös pesukoneen eko -ohjelmia, ja suosi pyykkien kuivaamista teli- neessä tai ulkona.

Astianpesukoneen käytössä kannattaa puolestaan hyödyntää tetriksen saloja, ja pestä niin täysiä koneellisia kuin suinkin mahdollista.

  1. Vältä suihkussa käydessä veden turhaa lorottamista, ja pyri käyttämään suihkussa mahdollisimman vähän aikaa
  2. Pyykkiä tai tiskiä pestessä pese aina täysiä koneellisia
  3. Pese mahdollisuuksien mukaan pyykit hieman alemmassa lämpötilassa.
  4. Uutta pesukonetta ostaessa varmista, että sen energiatehokkuus on parasta luokkaa
  5. Jos koneessasi on mahdollista käyttää eko-ohjelmia, suosi niiden käyttöä
  6. Kuivata pyykit mieluiten ulkona tai kuivaustelineellä, sillä kuivausrumpu vie paljon sähköä

Sauna

Suomessa on arviolta yli kolme miljoonaa saunaa, joista suurin osa on sähkö- lämmitteisiä. Saunominen on monelle suomalaiselle rakas, mutta myös huomatta- vasti sähköä kuluttava harrastus. Sähkölämmitteinen sauna voi kuluttaa jopa 15% kodin sähköenergiasta, ja yhdelle saunakerralle voi koituakin hinnaksi jopa muuta- ma euro!

Saunaa lämmittäessä onkin syytä pitää mielessä sähkön säästäminen: Mitä kuu- memmaksi saunan lämmittää, sitä enemmän se vie sähköä. Energiatehokkaimmat löylyt saadaankin 70-80 asteessa, ja esimerkiksi saunan pitäminen jatkuvasti yli 100 asteisena voi aiheuttaa jo parin euron lisän sähkölaskuun jokaisella lämmityskerralla.

  1. Älä pidä kiuasta turhaan päällä; mene saunaan heti kun se on lämmin, ja laita kiuas heti pois kun olet valmis
  2. Pyrkikää koko perhe saunomaan samoina päivinä, jottei saunaa tarvitse lämmittää joka päivä eri henkilölle
  3. Valitse kiuas käyttötarpeen ja saunan koon mukaan
  4. Säädä löylylämpötila kohdilleen, energiatehokkaimmat löylyt saadaan 70-80 asteessa

Sähkön kilpailutus kannattaa

Milloin viimeksi kilpailutit sähkösi? Sähkön kilpailuttaminen on yksi helpoimmis- ta tavoista säästää arjen pakollisissa menoissa, ja sähkö kannattaisikin kilpailuttaa esimerkiksi joka toinen vuosi, tai vaikkapa muuton yhteydessä. Sähkön kilpailutta- minen netissä onnistuu kätevästi ja nopeasti omalta kotisohvaltasi erilaisten netistä löytyvien laskureiden avulla. Sähkön kilpailuttaminen tasaisin väliajoin pitää huolen siitä, että maksat sähköstä parasta mahdollista hintaa.

Miten säästää sähköä kotona erilaisissa asumismuodoissa ?

Kotona säästäminen on ehkä kaikkein helpointa toteuttaa ja valvoa (töissä säästäminen ei usein ole mahdollista, koska työlaitteet käyttävät sähköä?). Oikestihan haluat siis kysyä: kuinka säästää sähkölaskussa? Mieti siis ensin kaikkein eniten energiaa kuluttavat toimet kotona? Vinkki: Se on lämmitys ja eritoten lämpimän veden lämmitys.

Sähkön säästäminen rivitalossa ja kerrostalossa

Jos asut kerros- tai rivitalossa, et oikeastaan voi tehdä muuta konkreettista sähkösopimuksen vaihtamisen tarjoushintaiseen tai sähkövertailun lisäksi, kuin säätää lämmitystä pienemmälle. Voit toki kuluttaa vähemmän lämmintä vettä, lyhentää suihkuaikoja ym. ja saat säästön takautuvasti pienempinä vastikemaksuina. Voit myös madaltaa ehkäpä sähkötoimista mukavuuslattialämmitystä hivenen? Omakotiasuja voi tehdä enemmän.

Sähkön säästäminen omakotitalossa

Omakotitalon lämmitysmuoto vaikuttaa merkittävästi siihen paljonko voit säästää sähkölaskusta. Lämmitysmuotoja ovat suorasähkö, maalampö, ilmalämpöpumppu, ilma-vesilämpöpumppu, puulämmitys jne. Aivan ensiksi kannattaa tarkistaa minkä tyyppinen sähkösopimus teillä on tällä hetkellä. Kiinteähintainen: Tiputa kulutusta kautta päivän. Pörssisähkö: Tiputa kulutusta merkittävästi kalliiden tuntien osalta, voit lämmittää esimerkiksi enemmän yöaikaan kun sähkön pörssihinta on edullisempi.

Miten säästää sähköä työpaikalla?

Kuten kotona, niin myös työpaikalla voi ja kannattaa säästää sähköä. Se ei ole keneltäkään pois vaan eduksi yritykselle. Isossa kuvassa myös yrityksen sähkönsäästö hyödyttää sinua. Ei ehkä suoranaisesti, mutta jos kaikki tekevät niin: Säästää yritys sähkökuluissaan ja se voi rajatapauksissa olla riittävä säästö yrityksen selviytymiseksi. Ajattele esimerkiksi tuotantoa tekevää yritystä jonka koneet käyttävät koko ajan saman verran sähköä jos ne ovat päällä. Esimerkiksi huippuimuri tuotantolinjalla. Jos aiemmin jätit sen päälle kun lähdit syömään, tällä kertaa voinet harkita ottaisitko tuon imurin turhaan käymästä tunnin ajaksi?

Aiheeseen liittyen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SEURAA MEITÄ

12,655FanitTykkää
65,332SeuraajatSeuraa
5,644SeuraajatSeuraa
- Mainos -

UUSIMMAT

BookBeat

Kokeilujakso

Kokeile 30 päivää maksutta

Päivää :
Tuntia :
Minuuttia :
Sekuntia

— VUODEN PARAS ETU ÄÄNIKIRJOJEN YSTÄVILLE —

BookBeat nyt
30 päivää
MAKSUTTA

Lainatarjous heti?

Tee Bankenin maksuton vertailu ja sinulla on lainatarjous ja päätös lainalle valmiina jo tänään.