15.4 C
Helsinki
lauantai, 18 toukokuun, 2024

Buy now

Lainoille 10% korkokatto – Mitä tämä käytännössä tarkoittaa?

Päivitys 13.9.2020
Korkosääntöä tarkennettu koskemaan vain uusia lainoja, vanhojen kanssa suositellaan kilpailuttamaan uusi matalampi korko.

Päivitys 30.6.2020
Esitys hyväksyttiin ja väliaikainen laki säädetiin: korkokatto 10% on voimassa 1.7.2020 – 21.12.2020 ajalle.

Hallitus valmistelee esitystä, jossa kulutusluottojen nykyistä korkokattoa alennettaisiin 20 %:sta aina 10 %:iin vuoden loppuun saakka.

Lainatuotteita on toki jo voinut kilpailuttaa koko kesäkuun ajan esimerkiksi Banken.fi kautta uusien ehtojen mukaisesti siten että tarjottavat lainakorot ovat aina maksimissaan 10%.

kulutusluottovertailu.info

Esityksen taustalla on mylläävä koronaviruskriisi ja hallitus haluaa, että kriisin takia heikkoon asemaan joutuneiden kansalaisten ahdinkoa ei voitaisi käyttää hyväksi lainatuotteiden markkinoinnissa.

Korolle siis katto 10% vuoden loppuun saakka. Miten tämä vaikuttaa nykyisiin lainoihini?

Tämähän kuulostaa tavallisen kuluttajan korvaan aivan loistavalta ratkaisulta! Jatkossa lainaa saa tarvittaessa puolet edullisemmin kuin ennen, eikö vaan – vai eikö se ollutkaan ihan niin?

Asia ei valitettavasti ole aivan näin simppeli. Uusi 10% korkokatto vaikuttaan kuluttajille myönnettäviin luottoihin laajemmin, kuin vain alentamalla korkotasoa. Luvassa on alempien korkojen vastapuolenna aivan varmasti tiukennusta lainanantokriteereille, eli nyt yhä harvempi saa lainaa. Samoin, lainan nostokuluihin tai muutoskuluihin voitaneen tehdä muutoksia. Myöskin, uusi korkokattolaki ei vaikuta nykyisiin lainoihisi, vaan niiden korko pysyy samana kuin ennenkin. Nokkelat ovat kyllä jo keksineet että kilpailuttamalla nyt uuden lainan matalammalla korolla, voi sillä maksaa vanhan ylikalliin luottonsa pois ja jatkossa maksella alempikorkoista luottoa.

Moni varmasti arvelee, että korkokaton poistuminen vuoden 2020 lopussa on epävärmaa, kuitenkin kun liiketoimintaa aletaan säätelemään hallitustasolta, on noudatettava laissa säädeltyjä aikoja – korkokatto siis todennäköisesti poistuu 1.1.2021, mikä vapauttaa lainamarkkinat taas normaalitilanteeseen ja lainaa voidaan myöntää useammalle hakijalle.

Talous24 seuraa tilannetta ja uutisoi kaikista käänteistä asiaan liittyen.

Aiheeseen liittyen

JÄTÄ VASTAUS

Kirjoita kommenttisi!
Kirjoita nimesi tähän

SEURAA MEITÄ

12,655FanitTykkää
65,332SeuraajatSeuraa
5,644SeuraajatSeuraa
- Mainos -

UUSIMMAT

BookBeat

Kokeilujakso

Kokeile 30 päivää maksutta

Päivää :
Tuntia :
Minuuttia :
Sekuntia

— VUODEN PARAS ETU ÄÄNIKIRJOJEN YSTÄVILLE —

BookBeat nyt
30 päivää
MAKSUTTA

Lainatarjous heti?

Tee Bankenin maksuton vertailu ja sinulla on lainatarjous ja päätös lainalle valmiina jo tänään.