Talous24
Talousaiheinen tietopankki

Työttömäksi joutuessasi, ennen kuin otat lainaa, lue nämä kahdeksan vinkkiä talouden hoitoon

0

Tässä on kahdeksan vinkkiä, joiden avulla voit hallita talouttaisi, kun olet työtön.

1. Kartoita varasi: Yksi ensimmäisiä vaiheita, joita voit harkita työpaikan menetyksen jälkeen on tilannekatsaus omaan saatavilla olevaan omaisuuteesi. Ota kartoitus siitä, mitä omaisuutta sinulla on tällä hetkellä käytettävissä, mitä on tulossa (eli viimeinen palkka, irtisanomisajan palkkiot, työttömyys päivärahat jne.) ja kuinka kauan. Lisäksi selvitä mitä omaisuuttasi voidaan muuttaa rahaksi hätätilanteessa.

2. Kuinka paljon rahaa sinulla on tällä hetkellä?: Sinun täytyy luultavasti leikata menosi aivan minimiin, joten mieti kuinka paljon likvidejä rahavaroja sinun täytyy olla käyttämättä, kunnes löydät uuden työpaikan. Asiat kuten eläkkeelle säästäminen, ylimääräiset rahavarastot eri rahastoissa, joukkovelkakirjalainat ja muut sijoitukset, jotka eivät ole helposti vaihdettavissa käteiseksi voivat toimia eräänlaisena vararahastona, johon sinun ei tarvitse toivon mukaan koskea, mutta ovat turvana, jos olet todellisessa rahapulassa.

3. Määritä aikaväli säästökuurilesi: Aikarajan asettaminen siihen, kuinka kauan olet työtön voi olla vaikea. On tärkeää ainakin yrittää arvioida tätä aikaa, jotta voit alkaa valmistella itseäsi ja omaa talouttasi. Esimerkiksi terveydenhuollon alalla tämä jakso voi olla suhteellisen lyhyt, koska työpaikkoja on runsaasti. Tämä saattaa tarkoittaa että sinun tarvitsee valmistautua vain kuukauden tai kahden jaksoon ilman työtä. Henkilölle, joka oli töissä liukuhihnalla esimerkiksi autonvalmistajalla, tämä jakso voi olla huomattavasti pidempi. Silloin vaaditaan aivan eri aikataulua ja suunnitelmaa.